Opis delatnosti:Posvećeni smo nauci i unapređenju kvaliteta obrazovanja 46 godina. U skladu sa bolonjskim procesom, na osnovnim akademskim studijama realizujemo četiri studijska programa: Opšta agronomija, Voćarstvo i vinogradarstvo, Zootehnika i Prehrambena tehnologija; na akreditaciji je novi zajednički studijski program „Nutricionizam i prerada hrane“ koji će se se realizovati sa Fakultetom medicinskih nauka u Kragujevcu. Na drugom stepenu studija realizujemo dva master programa – Prehrambena tehnologija i Agronomija sa četiri modula (Ratarstvo i povrtarstvo, Voćarstvo i vinogradarstvo, Zootehnika i Zaštita biljaka). Doktorske studije su iz oblasti Agronomije. Funkcionalno je 19 savremeno i izuzetno opremljenih laboratorija u okviru fakulteta, radimo konsalting i analize za različite privredne subjekte u Agri-Food sektoru. Realizujemo domaće i međunarodne naučne i stručne projekte, razvijamo naučne saradnje na svim nivoima. Izdavanje naučnog časopisa Acta Agriculturae Serbica je deo tradicije, koja se u kontinuitetu odvija već 28 godina (od 1996. godine). Izdaju se dva broja časopisa godišnje, i dostupan je u štampanoj (ISSN 0354-9542 – printed) i online verziji (ISSN 2560-3140 – online). Održavamo kontinuirano već 30 godina međunarodni Simpozijum o biotehnologiji (kategorija M30 – M31/M33). Smotra naučnih radova studenata agronomije se organizuje dvogodišnje (krajem avgusta), do sada održano 12. smotri. Svi studijski programi su akreditovani, najpre 2008, 2009. i 2013 i sukcesivno 2019./2020.2021. godine. Imperativ: proizvodnja kvalitetne i zdravstveno bezbedne i „eco-friendly“ hrane, prevenirajući zagađenje vazduha, voda i zemljišta kao osnovnih resursa za opstanak živog sveta. Globalne klimatske promene: izazov nad izazovima. Kontinuirana edukacija studenata i stručnjaka je jedini mogući put i način da im se odgovori, primenom novih znanja i tehnologija.
Ciljna grupa: Učenici/maturanti srednjih škola čiji su ishodi orijentisani ka poljoporivredi i prehrambenoj tehnologiji, odnosno obrazovno-naučnog polja Tehničko-tehnoloških nauka (naučne oblasti biotehničke nauke i tehnološko inženjerstvo). Uspostavljamo u kontinuitetu dugoročne saradnje sa famerima i prerađivačima, subjektima poslovanja hranom (Agri-Food sektor), kao i sa visokoškolskim ustanovama i naučno istraživačkim organizacijama.
Teritorija koju pokrivate: Republika Srbija
Istaknuti postignuti rezultati:Dilomiralo oko 1900 studenata na svim stepenima studija, zauzimaju značajna mesta kao eksperti i rukovodioci u srpskom Agri-Food, obrazovno istraživačkom, preduzetničkom i biznis ekosistemu. Anketom 488 diplomiranih inženjera koji su studije završili poslednjih 10 godina, 62% je zaposleno, 17% zaposleni van struke, 12% unapređuje rad na sopstvenim gazdinstvima, oko 9% nezaposlenih. Izvanredna naučna produkcija i diseminacija naučnih rezultata (veliki broj poglavlja i monografija, naučnih radova, učešća na domaćim i međunarodnim naučnim skupovima, tehničkih rešenja i patenata), kao i odlična pokrivenost nastavnih predmetima udžbenicima čiji su autori nastavnici i saradnici Agronomskog fakulteta u Čačku. Nastavnici i studenti osvajaju značajne nagrade za naučni rad i tehnološke inovacije. Realizujemo dva naučna skupa (Simpozijum o biotehnologiji i Smotra naučnih radova studenata agronomije), izdajemo 1 časopis (Acta Agriculturae Serbica, M24) a 1 međunardni uređujemo sa 9 evropskih zemalja – Journal of Central European Agricuturae – JCEA, M23, na SCI listi, IF 0.7 za 2023. godinu.
Ostalo: Ponosni smo na snažnu razvojnu komponentu koja je moguća na osnovu snažne korporativne kulture i nasleđenog intelektualnog kapitala koji se trudimo da očuvamo u maniru dobrih domaćina, marljivih istraživača i pažljivih nastavnika.
Web sajt: afc.kg.ac.rs